Етерично масло от Риган - Естествен антибиотик
Етерично масло от Риган - Естествен антибиотик

23 Nov, 2020 / Essences Bulgaria


Чистото етерично масло от Риган на Essences Bulgaria е не само мощен естествен антибиотик но също така помага в борбата срещу раковите клетки и срещу много други заболявания.


Все повече хора се доверяват на лечебната сила на растенията за здравето си вместо при появата на първите симптоми на неразположение да търсят веднага лекарска помощ. От векове насам се смята, че Риганът е доказан естествен лек срещу различни заболявания. Маслото от Риган е чудесен билков, натурален продукт, който предлага много ползи за здравето. Напълно си заслужава усилието да се информираме за ползите от Ригана, защото още при първите прояви на лек дискомфорт етеричното масло от Риган може в значителна степен да блокира развитието на инфекцията на ранен етап, да облекчи симптомите и да предотврати по-нататъшното им задълбочаване.

Риганът е мощна билка с уникални лечебни свойства. Етеричното масло от Риган съдържа в себе си цялата концентрирана лечебна сила на растението. То е мощен антибиотик но също така проявява антимикробно, антипаразитно, аналгетично, спазмолитично и противогъбично действие.

Главната активна съставка на маслото от Риган е Карвакрол. Тя има мощни антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Етеричното масло от Риган много често се използва за терапевтични цели поради лечебните си свойства срещу трите групи инфекциозни причинители ‒ бактерии, вируси и гъбички.

Масло от Риган срещу резистентни бактерии


Етеричното масло от Риган е изключително мощен естествен антибиотик. Има много изследвания за действието на маслото от Риган върху бактериите. Интересен е фактът, че чистото етерично масло от Риган може да убие или поне да инхибира голямо разнообразие от грам-отрицателни и грам-положителни бактерии. Неотдавнашно проучване установи, че Риганът може да се използва значително по-ефективно от който и да е от 18-те антибиотици, използвани в момента за лечение на инфекции, причинени от MRSA стафилококи. MRSA стафилококите са мултирезистентни бактерии, които вече са развили резистентност към конвенционалните антибиотици и поради това причиняват хиляди смъртни случаи всяка година. Полифенолите (антиоксиданти), съдържащи се в Ригана, от друга страна също унищожават бактериите, които са устойчиви на конвенционалните антибиотици.


Резултатите от направени проучвания и натрупаният практически опит от лечебните заведения показват, че маслото от Риган може да бъде много ефективно както превантивно, така и при лечението на заболявания, причинени от резистентни към антибиотици бактерии. Доказано е, че карвакролът, съдържащ се в маслото от Риган е ефективен срещу Staphylococcus aureus и Staphylococcus epidermidis. (Nostro et al., 2004).

Следователно етеричното масло от Риган може да се използва успешно за лечение на бактериални инфекции на ушите и горните дихателни пътища. Маслото от Риган не само убива патогенните микроби но и инхибира образуването на възпалителен отговор, което показва, че се бори със заболяването на различни нива.

Масло от Риган срещу вируси


Етеричното масло от Риган е не само много ефективно срещу бактерии но може да се използва за лечение на различни вирусни заболявания като грип, настинка, хрема, кашлица, пневмония и херпесна инфекция.


Масло от Риган срещу гъбични заболявания


Чистото етерично масло от Риган има силни противогъбични свойства и е изключително ефикасно средство в борбата срещу упорити гъбични инфекции като гъбички по краката и ноктите, вагинална кандидоза (млечница) и гъбични инфекции по кожата. Използването на маслото от Риган е известно като старо и изпитано домашно лекарство. Маслото демонстрира „екстремна противогъбична активност“ при външно приложение.


Масло от Риган срещу рак


Етеричното масло от Риган се състои главно от терпинен-4-ол и индуцира висока цитотоксичност. Инхибира растежа на ракови клетки и намалява разпространението им. Карвакролът уврежда структурата на ДНК на раковата тъкан, което води до унищожаване на раковите клетки. Карвакролът също така помага за убиването на раковите клетки като въздейства върху ензими, които разграждат раковите клетките (Hotta et al., 2010).


На глобално ниво етеричното масло от Риган се използва в различните традиционни медицински системи за лечение на заболявания като астма, бронхит, кандидоза, ревматизъм, херпес симплекс, ухапвания от насекоми, мускулно напрежение и зъбобол, диария и разстроен стомах.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти