Ползи и приложение на розовото масло
Ползи и приложение на розовото масло

03 Jun, 2022 / Essences Bulgaria


Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.


В тази статия ще научите как етерично масло от роза може да подобри вашето физическо и психическо здраве. Розовото етерично масло има много ползи за кожата и тялото ви. Кои са те?

Казват, че розата е кралицата на всички етерични масла. Розовите цветчета са се превърнали в символ на чистота, любов и дълголетие. И докато в древни времена розата е поставяна на пиедестал, заради своите аромат и красота, днес науката е доказала защо розата си е заслужила титлата на кралица.

Роза дамасцена – интересни факти, които трябва да знаете

Знаете ли, че има около 200 вида рози? Според Smithsonian, има научни доказателства, че растения от семейството на розите са съществували от преди 35 милиона години. Роза дамасцена е един вид от семейство Розови, който се отглежда предимно у нас, в Иран, Сирия и някои региони в Турция.

В България климатът и почвата създават необходимите условия за отглеждане на маслодайна роза. Размерът на розата обикновено е около един метър. Пътят на органичното розово масло е дълъг и трудоемък. Можете ли да си представите, че са необходими повече от 10 000 розови цветчета за производството на 5 мл. розово етерично масло?

Химичен състав на розовото масло

Маслото от Роза дамасцена е богато на терпени, гликозиди, флавоноиди и антоцианини. Този вид роза съдържа карбоксилна киселина, мирцен, витамин С и кверцетин.

Според Технологичния университет Шариф, в Иран, в състава на етеричното масло от роза влизат 95 макро- и микронутриенти. Основните компоненти на маслото са β-цитронелол (14,5-47,5%), нонадекан (10,5-40,5%), гераниол (5,5-18%) и нерол.

Изобилието от феноли допринасят за многото полезни свойства. Розовото масло проявява антиоксидантни, противоракови, противовъзпалителни и свойства. Помага при депресивни и тревожни състояния.

Ползи от розовото масло за тялото

Розовото масло и флорална водата са били обект на доста клинични проучвания, които са изпробвали потенциала на екстракта от роза в различни здравословни проблеми.

Антимикробна активност

Антивирусният потенциал на розовото масло се дължи на компонентите цитронелол и гераниол. Според научни изследвания, маслото от роза проявява антимикробна активност срещу, Bacillus cereus, Staphylococcus, Escherichia coli, Proteus Vulgaris, Candida albicans и Salmonella typhimurium.

Ползите от розовото масло при лечението на рак

Розовото етерично масло има противотуморен, антиканцерогенен и цитотоксичен капацитет. Гераниолът индуцира апоптоза в раковите клетки и причинява смъртта на раковите клетки.

При депресия и тревожни състояния

Депресията е тежко заболяване, което изисква професионална помощ и няма единна формула за лечение. Някои клинични проучвания показват, че розовото масло може да повлияе положително на психиката ни.

Твърди се, че Роза дамасцена има сходни на диазепама ефекти при лечение на безсъние. Може също да повлияе положително мозъчната функция при състояния като деменция.

Освен това, розовото етерично масло и розовата вода укрепват самочувствието и са известни като афродизиак. В някои случаи, етеричното масло от роза може да помогне и при безплодие.

Защо да добавите розово масло към вашите ритуали за красота?

Розовото масло помага за заздравяването на кожната бариера. Ето някои ползи от розовото масло за лицето ви.

Успокоява раздразнената кожа

Етеричното масло от роза може да бъде чудесно допълнение към вашия разкрасяващ ритуал за свеж вид на лицето. Използвайте го в комбинация с базово масло (например от коноп), за да се справите с проблеми като зачервяване и подпухналост.

Чао, чао бръчки

Със способността си да възстановява, лекува и защитава епидермиса, розовото масло може да подобри текстурата на кожата ви и да намали фините бръчки. 

Хидратация

Ако имате суха, чувствителна или повяхнала кожа, използването на розово масло може да подобри състоянието на кожата. Разредете розово масло с масло от сладък бадем или базово масло от шипка, за да подхраните кожата си в дълбочина. Насладете се на по-здрав и сияен тен на лицето.

Ползи от розовото масло за косата

Добавете няколко капки розово масло във вашия шампоан за повече хидратация. Можете да си направите подхранваща маска за коса, като смесите две лъжици какаово или масло от ший с 4-5 капки етерично масло от роза. Нанесете, масажирайте и изчакайте петнадесет минути, след това измийте добре.

Как да изберем най-доброто розово масло?

Когато търсите розово масло, има някои съображения, които винаги трябва да имате предвид. В днешно време, можете лесно да намерите розово масло в най-близкия магазин. Имайте предвид, че някои марки използват добавки за удължаване на срока на годност или добавят синтетични есенции. Винаги избирайте масло, което отговаря на следните критерии:

  1. Произведено от растения с етичен добив;
  2. Не съдържа консерванти;
  3. Без ГМО;
  4. Органичен състав, без изкуствени свързващи вещества или аромати;

Внимание

Съхранявайте далеч от деца. Консултирайте се с Вашия лекар, ако сте бременна, кърмите или имате хронично заболяване. Избягвайте контакт с очите. Ако го използвате локално, разредете добре в базово масло и избягвайте чувствителните зони.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

17 май, 2022 В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.
  Essences Bulgaria

В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.

Свързани продукти