Как да заспим по-бързо?
Как да заспим по-бързо?

11 Oct, 2021 / Essences Bulgaria


3 изпитани етерични масла, които по натурален начин ще подобрят съня ви.


Ако сте сред тези, които имат проблеми със съня, етеричните масла могат да ви помогнат. Изследвания на Националната библиотека по медицина (NLM) са открили, че ароматерапията може да бъде безопасна алтернатива на фармацевтичните интервенции за леки нарушения на съня. В това ръководство ще обсъдим най-добрите етерични масла за сън, за да ви помогнем да извлечете пълната полза от ароматерапията.

Какво представляват етеричните масла?
Етеричните масла са познати на човека от хилядолетия. Съществуват исторически факти, че етеричните масла са били използвани още от пещерните хора, които открили терапевтичните им свойства.

Етеричните масла представляват течности, съдържащи летливи ароматни съединения. Те улавят душата на растението и пазят уникалните му свойства. Същността на растението, на английски се описва с думата *essence* – есенция, има висока концентрация и напълно чист и натурален състав. Във всяко растение се крият специфични химични компоненти, които влияят на тялото и психиката по различен начин. Освен тези мощни действия, етеричните масла съхраняват и автентичните аромати на билките.

Етеричните масла се извличат чрез различни процеси – един от които е методът на парна дестилация. Могат да бъдат извлечени от различни части на растенията – корен, стъбло, листа, кора, цветове. Маслата, извлечени от различните части на едно растение имат различен химичен състав, което води и до различни действия и аромат.

Кои са етеричните масла, които подпомагат по-добрия и пълноценен сън?

Етеричните масла имат много предимства и насърчаването на съня е едно от тях. Етеричните масла от някои растения са известни със своите успокояващи ефекти - използването им преди лягане може да помогне за справяне с безсънието и насърчаване на по-добър сън. Други етерични масла насърчават съня, като изчистват дихателните пътища и предотвратяват нарушения на съня поради хъркане или сънна апнея.

  1. Биологично етерично масло от лавандула

Няколко проучвания показват, че етеричното масло от лавандула може да помогне за насърчаване на съня и борба с безсънието.

Изследване от 2015г., публикувано в Journal of Complementary and Alternative Medicine, установява, че терапия с етерично масло от лавандула помага на студентите да получат по-добър нощен сън. Проучването на учениците с проблеми със съня също установява, че вдишването на лавандула преди лягане подобрява енергията и жизнеността на следващия ден.

Изследване от 2018г., публикувано в Holistic Nursing Practice, потвърждава ефекта на лавандулата върху съня. В това проучване на 30 обитатели на старчески дом, е установено, че ароматерапията с лавандула подобрява началото на съня, качеството и продължителността му.

Как да използваме етеричното масло от лавандула за по-добър сън?

  • Арома лампа: 3-5 капки лавандулово масло за помещение с размер 15 квадратни метра
  • Вана с лавандулово масло: смесете 2-3 супени лъжици мед с 6-8 капки лавандулово масло. След това разбъркайте всичко във водата за баня. Като емулгатор, медът гарантира, че неразтворимото във вода етерично масло и водата във ваната се смесват. Като алтернатива на меда можете също да използвате прясно мляко
  • Суха инхалация: втрийте 1 капка лавандулово масло в дланите на ръцете си и след това го вдишайте. Друга възможност е да сложите 1-2 капки лавандулово масло върху (хартиена) кърпичка и да я „подушвате“ многократно. Вечерта може да поставете кърпичката на нощното шкафче или до възглавницата (далеч от очите!)

 

2. Биологично етерично масло от лайка

Етерично масло от немска лайка е истинска ПАНАЦЕЯ в света на ароматерапията. Известно е с мощните си успокояващи и релаксиращи свойства, които го правят идеално средство за намаляване на безпокойството и тревожността, за насърчване на пълноценен и здрав сън и за повдигане на духа. Ароматът на немска лайка успокоява ума, намалява чувството на страх и стрес. Подходящо е за употреба и за деца.

Как да използваме етеричното масло от лайка за по-добър сън?

  • Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло от немска лайка на 15 кв.м.
  • Масажно масло: смесете 2-3 капки етерично масло от немска лайка с 5-10 мл. базово масло от шипка.

 

3. Биологично етерично масло от салвия скларея

Етеричното масло от савия скларея е естествено успокоително средство, което може да осигури по-добър сън. Доказано е, че намалява нивата на хормоните, свързани със стреса, като кортизол, който може да бъде ключът към подпомагането на тялото ви да се подготви за добра нощна почивка.

Как да използваме етеричното масло от салвия скларея за по-добър сън?

  • Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло на 15 кв.м.
  • Масажно масло за тяло: 2-3 капки етерично масло смесете с 5-10 мл. базово масло.
  • Студена инхалация: капнете 1-2 капки на носна кърпичка или салфетка.

 

В древните лекарства са използвани различни масла, което ги прави изпитана форма. Ефикасността на етеричните масла за насърчаване на съня е доказана чрез различни проучвания, което ги прави добра алтернатива на лекаствата за насърчаване на съня.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти