Базови масла – Видове и Приложениe
Базови масла – Видове и Приложениe

24 Jan, 2022 / Essences Bulgaria


Базовите масла се използват най-често като основа за различни козметични продукти, както и за разреждане на етерични масла, които не бива да бъдат използвани в чист вид върху кожата.


Какво е базово масло?

Базовото масло извлечено чрез студено пресоване на най-мастно наситените части на растението като ядките, семената или плодовете. Студено пресованите масла са все по-често предпочитани, тъй като това е най-добрият метод за добиване на растителни масла, защото запазва витамините и активните вещества.

Какво приложение имат базовите масла?

При директно прилагане върху кожата някой етерични масла могат да предизвикат реакции, като силно дразнене, зачервяване или парене. Тук идва помощта на базовите масла.

Базовите масла разреждат етеричните масла и помагат за тяхното „пренасяне“ върху кожата.

Студено пресованите масла обикновено са растителни. Най-често срещаните базови студено пресовани масла в България са шипка, кайсиеви ядки, гроздови семки, орех и бадем!

Какви са позитивните свойства на базовите масла?

Бадем

Бадемовото масло се отличава с много богат мастно-киселинен състав, съдържа 86% ненаситени мастни киселини и само 14% наситени, който състав е най-близък до този на човешката кожна мазнина и поради благотворното му въздействие се нарича още „кожно“ масло.

Съдържа значително количество фитостерол, токостерол, танини, амигдалин, витамини В2, А, E и минерални соли. Благодарение на уникалният си състав има противовъзпалително, заздравяващо рани, отхрачващо, спазмолитично, хипохолестеролемично и антиоксидантно действие върху човешкото тяло

Смята се, че редовната употреба на маслото стимулира обновяването на епидермиса, поради което е ефективно средство за предотвратяване появата на стрии и възпрепятства загубата на еластичност на проблемни участъци на кожата. Нанесено в областта на околоочния контур, маслото предотвратява появата на тъмни кръгове и намалява подпухването в следствие на умора.

Орехови ядки

Маслото от орехови ядки е богато на полиненаситени Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, вит. Е, А, Р, С, каротеноиди, витамини от групата В, микро и макро елементи (цинк, йод, мед, калций, магнезий, желязо, фосфор, кобалт), биологически активни вещества. Но най-голямата му ценност се крие в елаговата киселина – естествен антиоксидант, който забавя стареенето, подобрява работата на мозъка и повишава имунитета.

Гроздови семена

Натуралното масло от Гроздови семена е чудесен източник на витамин Е. Той помага за предпазването на клетките от увреждане, причинено от окислителен стрес. Комбинацията от полифеноли и витамин Е има доказано действие за по-бързото зарастване на рани по кожата като стимулира регенерацията на наранените кръвоносни съдове и забавя стареенето на кожата, благодарение на антиоксидантните си свойства.

Чистото масло от Гроздови семена помага за регулиране на секрецията на себум. По този начин се намалява запушването на порите, появата на акне, събирането на бактерии и мъртви кожни клетки, отпадъчни продукти и образуването на черни точки.

Редовната употреба на органичното масло Гроздови семена прави кръвоносните съдове еластични и подобрява периферната циркулация, предпазва от образуване на плаки и тромби в артериите, заздравява стените на вените като предпазва от образуването на разширени вени и спукани капиляри.

Шипка

Чистото био масло от шипка е едно от най-ефективните натурални анти ейдж средства в грижата за кожата. Благодарение на съдържащите се в него витамин Е и витамин С спират процесите на преждевременно стареене на кожата като бръчки, фини линии, старчески петна и отпусната кожа. Биологичното маслото от шипка предпазва както от слънчевата радиация, причиняваща рак на кожата, така и от вредните влияния на околната среда, инхибира възпалителните процеси и почиства кожата от нечистотии и токсични вещества.

Ценното базово шипково масло от природата регулира производството на себум, предотвратява запушването на порите, помага за предотвратяване на акне, черни и бели точки, изглажда неравностите по повърхността на кожата в следствие на целулит и минимизира увреждането на кожата в резултат на обриви, изгаряния, екземи и кожни заболявания като невродермит или псориазис.

Кайсиеви ядки

Органичното масло от Кайсиеви ядки е естeствено богатство за красота и здраве. Съдържа уникална комбинация от Омега-6 и Омега-9 ненаситени мастни киселини, които са много важни за човешкото здраве. Олеиновата Омега-9 мастна киселина има антиоксидантни свойства, участва в състава на клетъчните мембрани, където възпрепятства усвояването на наситените мастни киселини, отговорни за редица заболявания. В същото време, олеиновата киселина стимулира клетъчните рецептори за „лошия” холестерол, намалява нивата му в кръвта и предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Кайсиевото масло има високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Поради изключителното му значение за ретината, Витамин А е наречен „ретинол”. Една от най-важните му функции е подкрепата на растежа на клетките и клетъчното делене. По този начин той се оказва жизнено значим за организма като цяло. Това му е спечелило името „витамин на растежа”. Органичното масло от Кайсия подобрява очното здраве и понижава риска от макулна дегенерация, която е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.

Конопено семе

Маслото от Коноп има силно положително влияние върху хора, страдащи от болестта на Алцхаймер, множествена склероза, болестта на Паркинсон и инсулт.

Маслото от Конопено семе съдържа гама-линолова киселина (GLA), която е необходима за синтеза на простагландини – това са съединения, идентични на хормоните, които спомагат за изграждане на мускулите, контролират възпалението, телесната температура и са жизненоважни за други функции на тялото. Специалистите твърдят, че допълването с GLA може да подобри здравето на хормоните и да намали симптомите, свързани с ПМС, като менструални крампи.

Как да смесим етерично масло и базово масло?

Този въпрос е строго индивидуален. Можете да видите инструкции за приложение във всеки един отделен артикул на нашите етерични масла.

Заключение

Базовите масла правят възможно безопасното използване на етеричните масла. Те също така помагат за подхранване и овлажняване на кожата ви. Препоръчва се употребата само на висококачествени и биологични продукти!

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти