3 етерични масла при слънчеви изгаряния 
3 етерични масла при слънчеви изгаряния 

24 Jul, 2022 / Essences Bulgaria


В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.


Лятото е дълги разходки в парка, забавления край басейна и безброй часове прекарани сред природата. Продължителното време прекарано под палещите слънчеви лъчи може силно да увреди кожата ви, правейки я податлива на различни кожни раздразнения като сухота, слънчево изгаряне, хиперпигментация или алергии.

Тук ще научите някои практически съвети как да се справите с неблагоприятните ефекти от прекомерното излагане на слънце. Някои етерични и базови масла могат частично, ако не и изцяло да се справят с различните кожни проблеми свързани с прекомерното излагане на слънце.

Кои са най-често срещаните проблеми свързани със слънчевото изгаряне?

Суха кожа

Горещото слънце може да изтощи кожата ви и да я направи суха, а и дори лющеща се. Дехидратираната кожа изглежда повяхнала и често е съпроводена от чувството на сърбеж и постоянна опънатост. За съжаление, ултравиолетовите лъчи могат да нарушат хидролипидната бариера и да погълнат целия естествен воден резервоар на кожата.

Слънчево изгаряне

UV лъчите могат да сериозно да увредят кожата ви. Всъщност, слънчевото изгаряне е възпалителна реакция при твърде много излагане на ултравиолетова (UV) радиация. Най-често, то засяга най-външния слой на кожата и в зависимост от степента на увреждане, кожата може да започне да се лющи.

Бръчки и преждевременно стареене

Прекаленото излагане на слънце е една от водещите причини за увреждане на кожата и появата на бръчки. Излагането на ултравиолетова (UV) радиация намалява влагата и еластичността на кожата. UV лъчите стимулират производството на свободни радикали в кожата. Свободните радикали от своя страна увреждат еластиновите влакна в кожата и допринасят за появата на бръчки и преждевременното стареене на кожата по лицето.

Хиперпигментация

В резултат на прекаленото излагане на слънце, кожата увеличава производството на пигмента меланин. Допълнителният меланин прави кожата ви да изглежда по-тъмна. Могат да се появят тъмни петна, както по лицето, така и по тялото.

Имайте предвид, че…

Лекарства като ципрофлоксацин, доксициклин, левофлоксацин, тетрациклин и триметоприм могат да повишат фоточувствителността на кожата. Трябва да избягвате излагането на слънце, ако приемате някои от тези лекарства.

Някои етерични масла, като етеричното масло от бергамот, също могат да увеличат фоточувствителността на кожата и да доведат до слънчево изгаряне и хиперпигментация. Избягвайте и етеричните масла от лимон, лайм и ангелика.

Какво трябва да знаете за слънчевото изгаряне

Вашият тип кожа определя податливостта ви към слънчеви изгаряния. Хората със светъл тен са изложени на най-голям риск. И все пак всеки е изложен на риск от слънчево изгаряне, ако прекарва дълго време под слънцето.

Дори и без слънчево изгаряне, продължителното излагане на слънце повишава риска от рак на кожата. Слънцето причинява увреждане на клетките, което може да доведе до рак.

Запознайте се с UV индекса, преди да излезете на открито. Слънцето варира по интензитет според сезона, времето на деня и географското местоположение. Високият UV индекс означава, че незащитената кожа ще изгори по-бързо.

Бъдете внимателни, дори когато слънцето не грее. Имайте предвид, че до 80 процента от UV лъчите могат да преминат през облаците. (източник: SkinCancer.org )

Най-добрите етерични масла при слънчево изгаряне

Нека се задълбочим в това как да облекчите увреждането на кожата причинено от слънцето, използвайки етерични и базови масла.
 
Лавандула

Известно е, че етеричното масло от лавандула има антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Може да помогне за облекчаване на симптоми като болка, зачервяване или подпухналост, като същевременно намалява риска от кожни инфекции.

Етеричното масло от лавандула успокоява кожата и има охлаждащ ефект върху зачервената, възпалена кожа. Лавандуловото масло се счита за меко и безопасно за локално приложение върху кожата. Разредено в бадемово или конопено масло, то регенерира увредените кожни клетки.

Как да използвате лавандулово масло за увредена от слънцето кожа: Смесете 5 капки лавандулово масло с пълна супена лъжица гел от алое. Можете да добавите десет капки във ваната си и да релаксирате за 20 минути.

Етерично масло от лайка

Немската лайка и римската лайка успокояват раздразнената от слънцето кожа. Етеричното масло от немска лайка е богато на хамазулен, който проявява противовъзпалително действие и по този начин заздравява и възстановява увредената кожна тъкан.

Маслото от лайка също има спазмолитичен ефект и може да успокои спазмите. Ако го нанесете върху изгоряла от слънцето кожа (добре разредено в базово масло), етеричното масло от лайка може да намали дискомфорта и зачервяването.

Етерично масло от безсмъртниче

Производството на етерично масло от безсмъртниче е скъпо, но си струва всяка капка. Маслото има противовъзпалителни и антимикробни свойства и може да лекува рани и раздразнена кожа. Нерил ацетатът, който е основна съставка на етеричното масло от безсмъртниче помага за намаляване на появата на белези и пори.

Растителни масла за суха кожа

Ето някои базови масла, които могат да хидратират и омекотят възпалената ви кожа.
Най-добрите базови масла за суха и лющеща се кожа са:

Масло от сладък бадем

Маслото от сладък бадем се счита за леко и не запушващо порите. Попива бързо и незабавно ще подхрани зачервената ви кожа. Смята се, че редовната употреба на това масло подпомага обновяването на епидермиса. Също така помага да се справите с тъмните петна по лицето.

Масло от шипка


 
Маслото от шипка съдържа антиоксиданти, които помагат за подобряване на текстурата на кожата и изравняване на тена. Витамин С е добре известен с изсветляващите си свойства при лечение на хиперпигментация. Съдържанието на омега-3, -6 и -9 мастни киселини прави маслото от шипка най-доброто за суха кожа.

Конопено масло

Конопеното масло е богато на олеинова и линолова киселина, които се борят със стареенето на кожата и появата бръчки и фини линии. Конопеното масло може да подхрани и овлажни лицето и тялото ви, без да запушва порите ви. То помага за възстановяване на хидролипидната бариера на кожата.

Как да прилагаме правилно етеричните масла

За да се насладите на лечебните свойства на етеричните масла, трябва добре да ги разтворите в базово масло.

1% разтвор

Препоръчва се за при честа употреба на лицето.

    10 ml/ 2 чаени лъжички (базово масло) = 2 капки (етерично масло)
    30 ml/ 1 и половина супена лъжица (базово масло) = 6 капки (етерично масло)

2% разтвор

Препоръчва се при използване на етерични масла върху тялото.

    10 ml/ 2 чаени лъжички (базово масло) = 4 капки (етерично масло)
    30 ml/ 1 и половина супена лъжица (базово масло) = 12 капки (етерично масло)

Имайте предвид, че неразредените етерични масла могат да предизвикат алергична реакция.

Ето някои други предпазни мерки при използването на етерични масла, които трябва да имате предвид:

1.    Използвайте етерични масла върху кожата с повишено внимание.
2.    Степента на абсорбиране на етеричното масло е по-висока, когато кожата ви е увредена.
3.    Тествайте разредените етерични масла преди употреба. 
4.    Консултирайте се с Вашия лекар преди употреба, ако сте бременна, кърмите или страдате от някакво хронично заболяване. 
5.    Не използвайте етерични масла вътрешно без изрична препоръка от лекар или експерт.

Атаката е най-добрата защита

Същото твърдение важи и при борбата с уврежданията на кожата причинено от слънцето. Ето няколко лесни за следване стъпки за да се защитите от слънчево изгаряне:

1. Нанесете слънцезащитен крем преди да излезете навън.
2. Изберете водоустойчив слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) 50.
3. Ограничете времето си на открито, когато слънцето е най-силно – по обяд и ранния следобед.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

17 май, 2022 В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.
  Essences Bulgaria

В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.

Свързани продукти