6 Етерични масла против кашлица и как да ги прилагаш
6 Етерични масла против кашлица и как да ги прилагаш

11 Mar, 2022 / Essences Bulgaria


6 етерични масла при кашлица, без които не можеш. В тази статия ше ти разкажем кои са те, защо и как да ги използваш.


Кашлицата е естествен защитен механизъм, който пречиства дихателните пътища от слуз и секрети. Сама по себе си кашлицата не е болест, а много често се явява симптом и един от основните признаци на заболяване на дихателната система.

Етеричните натурални масла са естествена алтернатива за облекчаване на симптомите на кашлица и за подпомагане излекуването й. Независимо дали се втриват в кожата или се вдишват, те значително подобряват здравословното състояние и предотвратяват възможни бъдещи усложнения. В тази статия ще ви запознаем с 6-те най-добри етерични масла при кашлица.

Как действат етеричните масла против кашлица?

Етеричните масла против кашлица са ефективни по два начина. На първо място, те се борят срещу инфекцията като убиват токсините, вирусите или бактериите, причиняващи кашлицата и едновременно с това облекчават кашлицата, втечнявайки бронхиалната слуз. Етеричните масла успокояват раздразненото гърло. Стимулирайки активността на епитела и мускулите на дихателните пътища, те способстват за отстраняването на храчки и улесняват дишането.

6 етерични масла при кашлица, без които не можеш

Етерично масло от мащерка

Етеричното масло от мащерка е незаменимо при кашлица. Тимолът в него повишава имунната защита и действа като натурален противовъзпалителен агент. Етеричното масло от мащерка втечнява жилавите секрети и прочиства дихателните пътища. Етеричното масло от мащерка е отхрачващ бронхосептик.

Като добавим антисептичните, антивирусните и антибактериални свойства – това етерично масло активно се бори с всички болестотворни микроорганизми, които са устойчиви на антибиотици.

Етерично масло от мента

Етеричното масло от мента е тясно свързано със здравето на дихателните пътища и се счита за едно от най-добрите етерични масла против кашлица. Неговият състав показва муколитично и противовъзпалително действие. Етеричното масло от мента съдържа ментол, който има антивирусни и антибактериални свойства.

В проучване от 2014 год. учените установяват, че това вещество може да успокои спазмите, отпусне гладката мускулатура на дихателните пътища и да улесни дишането Ментолът има също така охлаждащ ефект върху тялото и способства за подобряване на носния въздушен поток. 

Етерично масло от римска лайка

Ролята на етеричното масло от римска лайка при лечението на нервна кашлица, задух или нервна астма отдавна е призната. Етеричното масло от римска лайка има естествено успокояващо, противовъзпалително, спазмолитично и аналгетично действие.

Действието му е особено интензивно и ефектът се появява бързо. То е напълно безопасно и освен това е нежно към кожата и лигавиците. Изследване доказва, че етеричното масло от римска лайка може да помогне за отпускане на бронхите, да намали дразненето на лигавицата и по този начин да облекчи кашлицата. 

Етерично масло от розмарин

Изследвания върху спазмолитичният ефект на етеричното масло от розмарин показват, че е потенциално лечебно средство при проблеми с бронхиите. То се бори с кашлицата като успокоява мускулите на дихателната система, способства за разграждане на секретите и намаляване на възпалението. Етеричното масло от розмарин съдържа цинеол, който намалява честотата на пристъпите на кашлица при хора с астма и риносинуит. Проявява антимикробни и антиоксидантни свойства, така че действа като естествен имуностимулатор.

Изследване от 2011 г., публикувано в Допълнителна и алтернативна медицина, основаваща се на доказателства, установява, че спрей, съдържащ етерични масла от розмарин, мента, риган и евкалипт, е в състояние да подобри симптомите на заболявания на горните дихателни пътища сред 26 участници в контролна лечебната група. Вдишвайки тези смес от етерични масла пет пъти на ден в продължение на три дни, изследователите посочват, че участниците съобщават за по-голямо подобрение на симптомите, включително кашлица, болки в гърлото и дрезгавост. Само 20 минути след вдишването на спрея с етерично масло участниците забелязаха подобрение.

Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула има отхрачващо и бактерицидно действие и помага за облекчаване на симптомите на кашлица като втечнява вече отложения бронхиален секрет. Намалява активността на токсините на бактериите – вкл. стафилококи и стрептококи и помага за извеждането им. Етеричното масло от лавандула има силно успокояващ и противовъзпалителен ефект.

Противовъзпалителното му действие се дължи на качеството на лавандулата да повишава активността на левкоцитите и да стимулира всички клетки на имунната системата. Използвайки етеричното масло от лавандула в комбинация с дълбоко дишане, е възможно да се постигне облекчаващ ефект при астматичните пристъпи, като същевременно намалява възпалението, причинено от алергиите и астмата.

Етерично масло от исоп

Антибактериалните свойства на етеричното масло от исоп го правят мощен защитник на респираторното здраве, способен да противодейства на основната инфекция, причиняваща кашлица. Неговите спазмолитично и силно отхрачващо действие способстват за втечняване на бронхиалния секрет и освобождаване на дихателните пътища от храчки, отпускат бронхиалните спазми, прочистват дихателните пътища и улесняват дишането. Етеричното масло от исоп също така има противовъзпалителен характер, като помага да се лекуват раздразнените тъкани в гърлото и едновременно с това проявява антихистаминови свойства, като помага за облекчаване на пристъпите на астма.

Етерични масла против кашлица при деца

Децата имат доста по-слабо развита имунна система, което означава, че са по-податливи на потенциалните токсични противопоказания на етеричните масла. Повечето етерични масла са доста силни и лечение при деца трябва да се прилага след консултация с педиатър или със сертифициран експерт. Тъй като етеричните масла може да причинят тежка алергична реакция, ние от Essences Bulgaria ви препоръчваме да прилагате ароматерапия само след консултация със специалист.

Как да използваме етеричните масла при кашлица в домашни условия?

Можем лесно и ефективно да облекчим кашлицата у дома с няколко лесни стъпки и подходящо етерично масло. Ето кои са начините за лечение на кашлица у дома.

Парна инхалация: Този метод е много силен и интензивен. Вземете голяма купа с вряла вода, добавете 1-2 капки етерично масло. Покрийте добре главата си с хавлия така, че да задържите парата, излизаща от заврялата вода вътре. Дръжте очите си затворени и дишайте дълбоко (вдишване през носа и издишване през устата). Прилагайте няколко пъти дневно за по няколко минути (първоначално се препоръчва за около една минута, като постепенно може да увеличите продължителността за до около четири минути). 

Дифузиране на избрано масло: Електрическият дифузер представлява съд в който се налива вода и се накапват етерични масла (4-7 капки) и след като се включи се разпръсква водата и етеричните масла под формата на студена пара/мъгла. Това е най-нежния и ненатрапчив начин за вдишване. По този начин също прочиствате въздуха в стаята от болестотворните микроби.

Нанасяне върху кожата за локално действие върху ключови зони: гърди, гърло, синуси: Първо правило: НИКОГА не прилагайте неразредено етерично масло върху кожата си – това може да предизвика сериозно неприятна реакция (например изгаряне, ако кожата ви след това е изложена на слънчева светлина). Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, като конопено, гроздово, шипково, кайсиево или бадемово масло.

Етерични масла при кашлица - рецепти

  1. За масаж на гърдите: Може да смесите 2 супени лъжици бадемово масло и 2 супени лъжици натурално кокосово масло без аромат с 2 капки розмарин и 6 капки мента.
  2. Капнете 4-5 капки етерично масло от лавандула и добавете английска сол в топла вана, отпуснете се за 20 минути.
  3. Може да разтворите и 4 капки от мащерка, римска лайка или лавандула в купа с вряща вода и да си направите парна инхалация.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти