5 Лечебни свойства на етеричното масло от хвойна
5 Лечебни свойства на етеричното масло от хвойна

17 May, 2022 / Essences Bulgaria


В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.


Етеричното масло от хвойна се извлича от растението Juniperus Communis, което принадлежи към семейство Кипарисови. Растението е познато и като смрика, клека и синя хвойна. На френски език хвойна е genévrier, а на италиански език е ginepro. Всъщност, хвойната дава аромата и наименованието на напитката джин.

В ароматерапията, най-често обикновената синя хвойна се използва за укрепване на нервната система и духа. Има и широко приложение при лечение на артрити, подагра, акне, дерматит и псориазис.

Факти за хвойната

Растението хвойна е вечнозелен храст, който достига от 2 до 10 метра височина и се отглежда предимно в северното полукълбо. Има синьо-зелени игловидни листа като женските дървета имат сини или черни плодчета. Ароматът е свеж и дървесен.

Хвойната има два основни подраздела: Oxycedrus, който се отличава с игловидни листа и Sabina, който има по-дребни, люсповидни листа. В България се срещат пет основни вида хвойна: Синя хвойна (communis L.), Червена хвойна  (oxycedrus L.), Ниска хвойна (pygmaea C. Koch), Миризлива/казашка хвойна (sabina L.) и Дървовидна хвойна (excelsa M. Bieb.) Последните два вида са редки и защитени видове от закона.

Химичен състав на етеричното масло от хвойна

Етеричното масло от хвойна съдържа алфа-пинен (51.4%), мирцен (8.3%), бета-пинен (5.0%), алфа-терпинен, гама-терпинен, цинеол, терпинеол, камфен, кариофилен и др.

История на лечебните свойства

Със своите лечебни свойства, хвойната е била добре позната и използвана още от индианците. Те са я прилагали при лечението на рани, или болести на костите и ставите. По време на чума и други заразни заболявания, във френските болници са палели клонки хвойна и така са осигурявали дезинфекцията на затворени помещения.

Клонките на хвойната все още се използват в някои духовни практики и церемонии в Тибет.

Днес...

Етеричното масло от хвойна се  използва традиционно като диуретик, за лечение на артрит, диабет, за лечение на стомашно-чревни и автоимунни заболявания. Има доказателства, че етеричното масло хвойна има антиоксидантно, антибактериално, антивирусно и противогъбично действие.

Има проучвания, които откриват противовъзпалителни, цитотоксични, хипогликемични (намаляват нивото на захарта в кръвта) и хиполипидемични (понижаващи серумните липиди) ефекти на плодовете в експериментални модели.

Приложение на хвойната в медицината

Благодарение на своя химичен състав, хвойната намира широко приложение в медицината. Ето и кои са лечебните свойства на хвойната доказани посредством клинични проучвания.

1. Антиоксидантно действие

Съдържанието на алфа и бета-пинен, които спадат към групата на полифеноли придават солиден антиоксидентен потенциал на маслото от хвойна.

2. Ползи от приложението на хвойна при неврологични проблеми

Екстрактите от обикновената синя хвойна имат защитен ефект върху нервната тъкан и подобряват паметта и когнитивните процеси. Проучвания ги определят като потенциално алтернативно лечение на Паркинсон, Алцхаймер и други хронични неврологични заболявания. Установено е, че вдишването на масло от хвойна инхибира активността на ацетилхолинестеразата (AChE) и предотвратява окислителното увреждане в мозъка (Cioanca et al., 2015).

3. Антидиабетни свойства

Прилагането на етерично масло от хвойна значително намалява холестерола и триглицеридите при хиперхолестеромични плъхове (Akdogan et al., 2012).

4. Антибактериални свойства

Маслото от хвойна показва и завидни антибактериални свойства при клинични изследвания. Доказана е неговата ефективност срещу Bacillus cereus; Ешерихия коли; Listeria monocytogenes, Staphylococcus, както и при други гъбични инфекции. (Source: National Library of Medicine)

5. Приложение при някои видове рак

Благодарение на антиоксидантния си потенциал, екстрактът от хвойна намира приложение при лечението на човешки невробластом SH-SY5Y (Lantto et al., 2016). По подобен начин е установено, че етеричното масло от плодчетата може да помогне при лечение на левкемия и рак на черния дроб (Saab et al., 2012; Lantto et al., 2016). Тези ефекти се счита, че се дължат на наличието на фенолните съединения в хвойната.

Масло от хвойна за козметични цели

Етеричното масло от хвойна намира и широко приложение в козметиката и ритуалите за красота, и отпускане. То има свойството да тонизира кожата и да подобрява нейната структура и вид.

Етеричното масло от плодовете на хвойната се справят успешно с кожни инфекции като обрив и екзема. Съдържанието на антиоксиданти го прави естествен тоник и отличен натурален съюзник в борбата с кожни раздразнения, при проблеми свързани с пигментация на кожата по лицето.

Редовната употреба на етерично масло от хвойна може също така да сведе до минимум появата на целулит по ханша и бедрата. Разтворено е базово масло от бадем или конопено масло, може да го втривате вечер като допълнение към вашия ритуал за красота.

И не на последно място, етеричното масло от хвойна често се прилага при масажи за отпускане на мускулите.

Етерично масло от хвойна – 3 бързи рецепти

Ако търсите рецепта как да използвате вашето етерично масло от хвойна, ето и няколко бързи рецепти.

Бленд за енергия и фокус

Използвайки дифузер, арома лампа или рол-он стик, може лесно да се заредите с енергия и да по-добрите фокуса. Когато не можеш да идеш в гората, да заредиш батериите и да намериш по-добра връзка, ние водим гората при теб.

Смеси 3 капки етерично масло от хвойна, две капки етерично масло от босилек и добави една капка бял бор. Oстави етеричните масла да свършат магията. Ммм да, енергия, свежест, усещаш ли?

Почисти лицето в дълбочина

За да почистите дълбоко порите и кожата на лицето си от вредни замърсявания, потърсете маслото от хвойна за най-доброто пречистване на епидермиса. Ако кожата ви е склонна към омазняване или акне, използвайте натурална зелена глинена маска и добавете 2-3 капки етерично масло от хвойна и салвия скларея.

Наслади се на отпускащ масаж

Към 50 мл. базово масло от бадем или коноп, може и кокосово масло, добави 5 капки етерично масло от хвойна, 5 капки етерично масло от лавандула, и две капки етерично масло от кориандър или римска лайка.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти