Етерични масла при пролетни алергии
Етерични масла при пролетни алергии

08 Apr, 2022 / Essences Bulgaria


Научете повече как да се справите с алергиите, използвайки етерчини масла. Приготвили сме ви 8 етерични масла, които са подходящи при сезонни алергии.


Пролетта се усеща във въздуха. Цялата природа се събужда и оживява пред очите ни, въздухът се пропива с нежния аромат на първите цветове на пробуждащата се природа, избухваща с обновена енергия и красота. За все повече хора, които страдат от пролетни алергии, пролетта започва не с радостта от първите топли слънчеви дни, а с непрекъснато кихане, сълзящи очи, хрема, сърбящ и запушен нос, напрежение в синусите и обща отпадналост.

Какви са причините за пролетните алергии?

Алергиите през пролетта се причиняват главно от полени, които политат във въздуха при цъфтежа на различни растения. Когато полените попаднат в организма, имунната система отключва реакция на свръхчувствителност. За да се избави от веществото, което счита за заплаха, в организма се активират различни реакции и се освобождават възпалителни медиатори, като хистамин, които причиняват алергична реакция.

Специалисти отбелязват, че все повече хора се сблъскват със сезонни алергии, които възникват не само заради цъфтежа на растенията, но и заради такива фактори като нездравословна диета, хронични стресови ситуации, замърсявания във въдуха и отслабване на имунната защита. Според Johns Hopkins Medicine, алергиите всъщност са нарушения на имунната система. Тялото реагира на иначе безвредни вещества като произвежда антитела, които да ги унищожат. Следователно, силната имунна система е от ключово значение в борбата със сезонните алергии.

Помагат ли етеричните масла срещу пролетни алергии?

Да! Въпреки, че природата е основния дразнител на организма през пролетните месеци, тя е и част от лечението. Чистите и натурални етерични масла могат да бъдат чудесен естествен и безопасен начин за предотвратяване и намаляване на симптомите на пролетните алергии и така да помагат на хората да изпитват истинска наслада от всяка своя среща с природата.

Едно от предимствата на етеричните масла е способността им да засилват имунната система, да се борят с възпалението и да помагат на тялото да се справи с патогенните бактерии и микроорганизми. Благотворното влияние на ароматерапията се изразява още в намаляване сърбежа, кихането и секрецията, премахване на симптома на оток на носните проходи и облекчаване на дишането.

8 масла против пролетни алергии

Етерично масло от лавандула

На първо място натуралното етерично масло от лавандула е естествен антихистамин. То е своеобразна природна панацея при пролетна алергия. Едно проучване заключава, че вдишването на етерично масло от лавандула води до потискане на алергичното възпаление на дихателните пътища. Неговият силен имуномодулиращ и седативен ефект показват голям потенциал като алтернативно противовъзпалително лекарство за бронхиална астма и алергии.

Заедно със своите противовъзпалителни свойства, етеричното масло от лавандула е полезен деконгестант. То има много щадящ ефект върху лигавиците и кожата, съчетан с активно действие за намаляване на раздразнението и облекчаване на сърбежа.

Етерично масло от немска лайка

Етеричното масло от немска лайка е мощно противовъзпалително и противоалергично масло и може да помогне за успокояване на симптомите по време на сезона на алергиите. Експерти са открили, че етеричното масло от немска лайка може да блокира първоначалното освобождаване на хистамин ‒ който активно се  намесва при алергични и възпалителни явления (Чандрашехар, 2011). Сесквитерпените, присъстващи в натуралното масло от немска лайка са известни със своите антиалергични свойства. Освен това, те имат стабилизиращ ефект върху клетъчните мембрани, което допълнително намалява освобождаването на хистамин.

Етерично масло от риган

Клинични проучвания показват, че алкохолните монотерпени (цитронелол, α-терпинеол и карвакрол), съдържащи се в етеричните масла, значително намаляват алергичното възпаление и могат да бъдат алтернатива за лечение на алергично възпаление. В чистата форма на етеричното масло от риган са измерени най-високите нива на карвакрол в света, което обуславя неговата способност за намаляване на алергичното възпаление.

Силата на етеричното масло от риган да се справя успешно с вредни патогени, включително бактерии, дрожди и гъбички, водещи до възпаление и стимулиращи свръхработата на имунната система, го прави ефективно натурално срество за симптоматично лечение на алергии.

Етерично масло от римска лайка

Етеричното масло от римска лайка е друго мощно противовъзпалително и антихистаминно средство. То може да спомогне за успокояване на възпалението и възстановяване баланса в имунната система, а така също да предотврати или ограничи алергичните огнища.

Проучване предполага, че комбинация от масла от римска лайка, маточина и сандалово дърво всъщност може да намали хистаминовия отговор почти наполовина. В допълнение, неговият седативен ефект успокоява, намалява стреса, тревожността, нервните кризи и безсънието – фактори, които благоприятстват лечението на алергичните реакции и помагат за по-бързото възвръщане към обичайния здрав ритъм на живот.

Етерично масло от мента

Вдишването на етеричното масло от мента е ефективно за прочистване на синусите, намаляване на възпалението, отпускане на мускулатурата на дихателните пътища и освобождаване на дишането.

Проучване, публикувано в European Journal of Medical Research показва, че етеричното масло от мента има противовъзпалителни ефекти ‒ намалява симптомите на хронични възпалителни заболявания като алергичен ринит и бронхиална астма. Употребата му води до общо релаксиращо и ободряващо действие, премахва умората, отпадналостта и насърчава усещането за релаксация. Комбинирането на етерично масло от мента и етерично масло от лавандула оказва мощно въздействие върху симптомите на пролетна алергия.

Етерично масло от маточина

Етеричното масло от маточина има мощен антихистаминов ефект, който рядко се среща в етеричните масла. Ценното масло съдържа субстанция като цитронелал, която има противовъзпалително, отхрачващо и аналгетично действие. Етеричното масло от маточина освобождава от тревожност и стрес и подобрява качеството на съня. Нещо повече, то може да помогне за детоксикация на тялото и засилване на имунната система.

Етерично масло от естрагон

Благодарение на своите антивирусни, противовъзпалителни и противоалергични свойства етеричното масло от естрагон е силен съюзник в борбата с пролетните алергии и чувствителност към полени. При обострено алергично състояние, то може да помогне за успокояване на симптомите на възпаление и сърбеж на лигавиците на носа и небцето и дразненето на гърлото.

Етерично масло от босилек

Етеричното масло от босилек намалява възпалителния отговор на тялото към алергени. Също така подпомага функцията на надбъбречните жлези и помага за детоксикацията на организма от бактерии и вируси, като се бори с възпалението, болката и умората.

Клинични проучвания заключават, че етеричното масло от босилек има антимикробна активност и може да елиминира бактерии, гъби и плесени, които могат да доведат до астма, дихателни и алергични проблеми. В допълнение етеричното масло от босилек  има подобряващи настроението и ободряващи ума ефекти, като по този начин помага за намаляване на чувството за емоционален стрес, което идва с физическото страдание.

Как да използваме етеричните масла при пролетни алергии?

Натуралните етерични масла могат да бъдат дифузирани в ултразвуков дифузер, могат да се използват в смес за масажно олио и мехлем, разредни в базово масло, могат да бъдат добавени към топла вана.

Популярните начини за използване на етерични масла при пролетните алергии включват:

1. Вдишвайки директно от шишето.

2. Разпръскване на масла във въздуха: Използвайте ултразвуков дифузер, за да разпръснете етерични масла във въздуха.

3. Локално и директно върху кожата: Комбинирайте 2 до 3 капки етерично масло в една супена лъжица базово масло от сладък бадем или друго базово масло и го нанесете с масажни движения върху гръдния кош, задната част на шията, над веждите, слепоочието и синусите.

4. Арома вана: Смесете 3 до 4 капки етерично масло с емулгатор (например 1 чаена лъжичка английска сол) и добавете към топла вана, като приятен начин да намалите симптомите на сезонна алергия и да релаксирате.

Лавандулата, естрагонът, лайката, маточината, босилекът, ментата и риганът са малка част от многото етерични масла, които ни помагат да се справим успешнос пролетните алергии. Да се докоснем до пролетното слънце и да усетим възраждането на природата през пролетта, изпълващо сърцата ни със здраве и радост!

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти